Autodrop verpakkingen

Autodrop en Brum: 10 jaar absurde verpakkingen

 

Brum design ontwerpt dit jaar al 10 jaar de eigenzinnige verpakkingen voor Autodrop. Brum en Concorp in gesprek over hun samenwerking.

 

Het begin
Tessa Oudijn van Brum: “Tien jaar geleden hadden we een lijstje gemaakt met merken waarvoor we graag wilden werken. Daar stond Autodrop op. En wat denk je; voordat wij hen benaderden, belden ze zelf!”

Autodrop was toe aan een make over: aan werkelijk alles mocht gesleuteld worden. Alleen het logo moest herkenbaar (en dus hetzelfde) blijven. Daar hoefden we niet lang over na te denken; al vlug zaten we met de dropmakers om tafel.

Samen met Ilse Ebbens van Concorp, het bedrijf achter Autodrop, zijn we aan de slag gegaan. De beste verpakking maak je immers samen. En zo weten we samen 40 jaar verpakkingskennis en 40 jaar dropmakerij te combineren. En wat blijkt? Die oude verpakking is lang zo slecht nog niet…

Het goede behouden
Van het kruispunt met rondracende auto’s tot aan de vrolijke kleuren: Autodrop valt op en is herkenbaar. Pieter Steenaert van Brum: “Wij vinden wij dat je niet moet veranderen óm te veranderen. Wat goed is moet je versterken, de rest vervangen.” Het donkere venster gaat eruit en de autootjes worden smakelijk op de verpakking geplaatst. Alleen het oude logo zit ons toch niet helemaal lekker.

Bij de presentatie wordt de nieuwe verpakking met veel enthousiasme ontvangen. Opvallend, smakelijk en vrolijk: precies waar de snoepmakers naar zoeken! En toch, er is iets… Stiekem is Brum namelijk toch aan de slag gegaan met het logo van Autodrop. Het gevolg: een veel herkenbaarder, sneller en frisser plaatje.

Partners
Vanaf toen waren we partners. Door verder te kijken dan de opdracht lang was, door écht mee te denken met de klant, door niets meer te veranderen dan nodig.
40 smaken en een decennium later maken we samen nog steeds absurd gave verpakkingen.

Hoe we het al zo lang samen volhouden? “Allereerst is Brum flexibel en dat past goed bij de dynamiek van onze branche. Creativiteit wordt altijd breed aangevlogen: de voorstellen zijn nog altijd erg divers.” zegt Ivo Brand, Marketing Manager bij Concorp. “Daarnaast is de verpakking voor Autodrop een belangrijk onderdeel van haar identiteit. Onze ervaring leert dat niet iedere professional het merk goed aanvoelt en op de juiste manier weet door te vertalen, Brum voelt dit daarentegen al 10 jaar feilloos aan.”

Pieter Steenaert, Brum Design: “Met co-creatie stapel je creativiteit!”

Co-creatie. Krijg je nou een eigenzinnig ontwerp of schiet de kracht van het design zijn doel voorbij als te veel mensen input geven? Tessa Oudijn en Pieter Steenaert, eigenaren van packaging designbureau Brum Design, geven hun mening aan de hand van vier prikkelende stellingen…

Als een groot team aan een design werkt, zorgt dat voor een slap eindresultaat.
Pieter: “Nee, wij hebben ruim veertig jaar ervaring in het maken van verpakkingen, maar de klant heeft uitstekende kennis over zijn product. Dát moet je samen brengen.”
Tessa: “Om polderoplossingen te voorkomen, moeten de uitgangspunten en de strategie vanaf het begin glashelder zijn. Dáár moet je het met je opdrachtgever en je designteam over eens zijn. Het aantal mensen dat daarna meedenkt over het proces is dan niet meer van belang, omdat je het altijd aan deze uitgangspunten toetst.”
Pieter: “Co-creatie tilt je ontwerp naar een hoger plan omdat je gebruik maakt van individuele talenten. Als het doel maar glashelder is!”

Als anderen met jouw design aan de haal gaan, krijg je scheve gezichten.
Tessa: “Integendeel, iedereen bij Brum weet hoe we werken en dat we gezamenlijk een ontwerp naar een hoger level tillen. We hebben niet voor niets een catwalk centraal door ons bedrijf heen lopen, waar designs in verschillende fases op liggen. Ze nodigen juist uit om met nog betere oplossingen te komen.”
Pieter: “Als we met veel mensen aan een project werken, stapelen we de creativiteit. Dat brengt ons verder: wij zakken niet terug naar iets gemiddelds, nee, het wordt juist beter. ‘Goed gedaan, ik geef het nu aan je collega om te kijken, wat die nog kan toevoegen of verbeteren.’ We verwachten een grote mond en korte tenen van onze Brummers. Je moet tegen kritiek kunnen, want je gaat er beter van worden en dat weten ze.”

Als er 25 Brummers met een opdrachtgever gaan bellen, wordt het een zooitje.
Tessa: “Ha, ha, nou ik denk dat deze stelling klopt, maar eigenlijk gebeurt dat niet. We hebben maximaal drie eindverantwoordelijke mensen per project, allemaal met hun eigen specialisatie: één designer, één dtp-er en één project manager. Zij begeleiden het interne proces, nemen de eindverantwoordelijkheid op zich. Via deze mensen verloopt de communicatie met de opdrachtgever. Heel overzichtelijk.”

Opdrachtgevers zijn veel te behoudend om een eigenzinnige verpakking goed te keuren.
Tessa: “Nou, wij willen onze opdrachtgevers blij maken mét een eigenzinnige verpakking. Dat lukt alleen als je samen de strategie en het doel goed voor ogen hebt. Je maakt niet iets vernieuwends, omdat het je doel is vernieuwend te zijn. Je ontwerpt iets dat maximaal voldoet aan het doel van de verpakking.”
Pieter: “Wij dagen de opdrachtgever uit om verder te kijken dan dat hij zelf dacht te kunnen kijken.     We stellen altijd de vraag: ‘Leuk dat jij dat nieuwe product wilt brengen, maar wat voegt dat nou eigenlijk toe aan het schap? En zit de consument daar wel op de wachten.’ Dat is een prikkelende vraag, maar als je daar een goede discussie over voert, dan heb je als designer ook de tools in handen om er echt iets bijzonders van te maken.”
Tessa: “Daar zit onze meerwaarde als designbureau. Je kunt iets wel blauw maken, omdat de opdrachtgever het vraagt. Maar in het meedenken en iets beters maken dan wat de opdrachtgever zelf kan verzinnen zit je meerwaarde. Niet in het visualiseren van wat iemand toch al had bedacht.

Het doel van packaging design? Huppelende opdrachtgevers

Al die verschillende soorten thee, reinigingsmiddel of tandpasta die je in de supermarkt toeschreeuwen: “Koop mij!” Soms is het overweldigend. Wat je uiteindelijk in je winkelmand stopt, gebeurt op gevoel. Tenminste, volgens Pieter Steenaert en Tessa Oudijn, eigenaren van Brum Design. Zij ontwerpen de verpakkingen die jou proberen te verleiden…


Wat is het doel van  packaging design voor jullie?
Pieter: “Je moet er verliefd op worden.”
Tessa: “Het moet fans creëren voor een product.”

Waar zit voor jullie de meerwaarde van packaging design in?
Pieter: “Dat zit op emotioneel niveau. Alles wat we doen gaat om communicatie in het belang van de klant en uit het perspectief van de klant. Keuzes worden emotioneel genomen. Eigenlijk zijn we halve psychologen.”
Tessa: “Het product moet het gevoel geven: dat moet ik hebben. Dat geldt voor de consument, de supermarkt én de opdrachtgever. Die laatste moet energie van het ontwerp krijgen.”
Pieter: “Hij moet het aan anderen willen laten zien. Het mooiste zou zijn als de opdrachtgever over de parkeerplaats naar zijn auto huppelt.”

Wat is voor jullie van minder belang.
Pieter: “Wij zijn geen ingenieurs, we kijken niet of het product handig te openen is.”
Tessa: “Nou, ik vind dat wel een essentieel onderdeel van de totaalbeleving. Dat is óók ons vak. Maar hoe je dat praktisch bewerkstelligt, dat laat ik inderdaad liever over aan iemand die dat heel goed kan.”

Welk ontwerp heeft jullie ‘een huppelende klant’ opgeleverd?
Tessa: “Een wat ouder, maar leuk voorbeeld is de bestickering voor Nature’s Pride. Dat begon als sticker voor mango’s en avocado’s op postzegelformaat. Wij maakten een knalpaarse sticker met daarop ‘eat me!’. In het begin moest de opdrachtgever enorm wennen, maar nu krijgen we nog steeds foto’s van evenementen, waar complete teams in een paars eat me T-shirt rondlopen.”
Pieter: “Die humor zat al in het bedrijf, maar op het moment dat wij dat visueel maakten, hebben ze dat consequent doorgevoerd. Mensen herkennen zich erin en zijn er trots op. Dat is superleuk.”