Brum maakt samen met Spoony kinderspel van groenten eten!

Vrijwel iedere ouder weet dat het een heuse sport kan zijn om te zorgen dat je kroost genoeg groenten binnen krijgt tijdens het avondeten. Ondanks vriendelijke lepel-vliegtuigjes en “blijven zitten tot je bord leeg is” krijgt slechts 1% van de kinderen afdoende groente binnen. Bovendien maakt de groente-strijd het avondeten er niet echt leuker op. Phaedra Mensen vindt dat dat anders moet kunnen en heeft als missie om kinderen op een speelse en makkelijke manier hun dagelijkse portie groenten te laten eten. Spoony levert niet alleen een overheerlijke groentesoep, maar ook een heel spel erbij. Zo eten kinderen haast ongemerkt hun groentesoep. De verpakking is het spel! Maar hoe maak je dat?

 

Het begint bij een karakter: onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat kinderen aangetrokken worden door een verpakking waarop een karakter staat dat hen blij aankijkt. Illustratrice Sylvia van Ommen tekent ‘Spoony’: een vrolijk figuurtje met wapperende oren.

Karakter 'Spoony' trekt een gekke bek

 

Origineel verpakkingsontwerp

Vervolgens is het zaak om van de soep en Spoony een heel spelletje te maken. Dat gaat echter niet zomaar: voor een spelletje heb je veel communicatieruimte nodig. Bovendien moeten de pionnen en dobbelstenen er ook nog bij. Niet iedere verpakking heeft genoeg plek. Brum Design gaat aan de slag en komt aanzetten met een sympathiek emmertje waar de soep in zit. Deze emmer zit in een driehoekvormig kartonnen omhulsel geklemd. Dat maakt het een opvallende en voordelig te produceren verpakking met voldoende ruimte om te communiceren. Aan de buitenkant om het concept uit te leggen, aan de binnenkant voor het bordspel.

Bovendien is er voldoende ruimte voor de dobbelsteen en de pionnen. En dat is origineel! De categorie kinderproducten gaat vaak niet verder dan het maken van een vrolijke verpakking, eventueel met een bekend karakter van TV. Soms staat er zelfs een spelletje achterop de verpakking, maar dit is het eerste concept waar het spel er ook echt voor zorgt dat er gezond wordt gegeten.

 

Duurzaamheid

De verpakking is duurzaam. Het emmertje is eenvoudig en goed recyclebaar, bijvoorbeeld ook om thuis iets in te bewaren. Bovendien is emmer gemaakt zonder het schadelijke BPA. De categorie soep kent verschillende verpakkingsvormen, zoals stazakken, tetrabrik en blik. Een verpakking als deze is uniek en daarmee echt opvallend.

 

Samenwerking

Leuk aan dit project is dat Brum met meerdere ontwerpers samenwerkt. Naast de samenwerking met Sylvia van Ommen (die het karakter Spoony tekent), zorgt ontwerper Rob Donders voor de uiteindelijke versie van de verpakking.

En, werkt het? Zijn kinderen te porren voor verse biologische soep zonder suikers, e-nummers en smaakversterkers? Kijk vooral zelf:

 

Op dit moment kun je Spoony bestellen via hun eigen webshop, maar in de toekomst gaan we dit zeker in de schappen zien verschijnen!

 

Update: Leuk! Spoony Slurp Soep is genomineerd voor de publieksprijs van de Packaging Innovations Award.