Interview DTP’ er Morena Romijn

Naam: Morena Romijn

Functie: Junior DTP’er

Daarvoor: Verpakkingsontwerper, fotograaf en taartenbakker

Opleiding: Fotografie kunstacademie St. Joost

 

Al enige tijd loopt er een nieuw gezicht rond bij Brumdesign. De afdeling DTP heeft versterking gekregen in de vorm van Morena Remijn. Nu ze haar draai bij Brum gevonden heeft, is het tijd om haar wat beter te leren kennen!

 

Je bent nu een aantal maanden bij Brum aan de slag als junior DTP’er. Hoe ben je hier terecht gekomen?

“Na mijn opleiding fotografie aan de kunstacademie ben ik het verpakkingsontwerp een beetje ingerold. Een bekende van mij vroeg of ik ontwerpen wilde maken, en dat leek mij wel interessant. Zo ben ik daar langzaam meer in gaan doen.”

 

Je vond het verpakkingsontwerp leuker dan fotografie?

“Ja, veel leuker! Omdat ik er niet zoveel vanaf wist had ik het gevoel dat er veel minder regels waren dan bij fotografie. “Ga los”, werd er altijd tegen mij gezegd. Toch hoef ik niet helemaal zelf te bedenken wat ik moet maken: het is fijn om wat richting te krijgen van je opdrachtgever. Zo ben ik fotografie ernaast gaan doen.”

 

En toen wilde je bij een packaging design bureau aan de slag?

“Naast het ontwerpen van verpakkingen en een beetje fotografie, bakte ik taarten. Appeltaart, bananencake; allemaal van dat ‘gezellige’ gebak. Steeds meer mensen wilde zo’n taart van mij hebben. Dat was mooi, maar toen bedacht ik me dat ik dat eigenlijk helemaal niet zo leuk vond. Het was de hele tijd dezelfde handeling uitvoeren. Met verpakkingen ontwerpen had ik dat niet. Dus ben ik gaan zoeken of ik daar niet meer mee kon.”

 

Toen kwam je Brum tegen…

“Ja! Het klonk perfect. Een kans om ‘in het echt’ te zien hoe zo’n ontwerp nu gaat en nog meer leren van alle ontwerpprogramma’s.”

 

Wist je daar al veel van?

“Nou, ik had als assistent bij fotografie wel al geleerd om met Photoshop te werken. Illustrator heb ik mijzelf geleerd. Dat kost tijd maar is erg leuk. Maar ik zat wel een beetje aan de max van wat ik mijzelf kon leren. Dat DTP wist ik eigenlijk niet zoveel van. Ik wilde dat graag leren. En het leek me zo gaaf om met collega’s te kunnen sparren, te kunnen vragen “hoe zou jij dit doen?” Dus ik dacht: Ik kan het altijd proberen!”

 

Dat was een goed idee: inmiddels ben je een aardig tijdje aan de slag. Wat is anders aan DTP dan design?

“Een collega vertelde dat veel ontwerpers dingen op gevoel doen en dan geloven dat het wel goed zit. Een afloopmarge van 3mm bijvoorbeeld. “Wij DTP’ers doen dat heel precies” zei hij. Ik heb maar niet gezegd dat ik vroeger die dingen net zo goed op gevoel deed.”

 

Loop je er vaak tegenaan dat je jezelf alles hebt geleerd en geen traditionele opleiding hebt?

“Soms wel. Vooral als het over vaktermen gaat. Iemand had het over kleuren opmaken in ‘smik’. Ik wist niet wat dat was, dus ik gelijk zoeken naar ‘smik’ op Google. Niks te vinden. Toen bleek later dat het CMYK moest zijn…”

 

Heeft het ook voordelen?

“Ik denk dat ik een flink stuk flexibeler ben en erg vlug nieuwe dingen aanleer.“

 

Je doet nu voornamelijk DTP. Mis je het design?

“Nee, dat niet. Soms ontwerp ik ook nog thuis, maar DTP verveelt niet. Er is nog zoveel te leren.”

 

Wat is zo mooi aan werken met verpakkingen?

“Het is heel actueel: verpakkingen zijn snel gedateerd en veranderen de hele tijd. Je werk is daarom heel erg van nu. Je moet vooruitdenken.” Denkt na. “Het is ook tof om een verpakking in de winkel te zien waar je aan meegewerkt hebt. Als ik dan vroeger wat lekkers kreeg met mijn verjaardag was het extra feestelijk als het in een mooi doosje kwam. Hoe mooi is het om nu aan dat soort verpakkingen mee te mogen werken!?”

 

Wat is de grootste uitdaging in je werk?

“Meekomen met de rest. Niet dat ik het gevoel heb dat mensen last van me hebben hoor. Vanwege mijn junior functie ‘mag ik ook nog leren’. Dus het is zaak zoveel mogelijk kennis en ervaring op te doen.”

 

Welk ontwerp ben jij jaloers op en had je graag zelf gemaakt?

Deze conceptverpakking. Het is simpel en sierlijk. Vooral dat het product de held is. Dat vind ik er erg mooi aan.

Pasta verpakking
Conceptverpakking Pasta. Ontwerp: Bryan Ku.

 

Wat is het belangrijkste dat je nu hebt geleerd?

Lacht. “Dat ik vroeger een zooitje van mijn bestanden maakte. Ik heb nog gevraagd aan mijn oude opdrachtgever wat de DTP’er er toen van vond. Die schijnt nogal eens wat gescholden te hebben. Al mijn bestanden maakte ik in 1 laag. Als je daar later nog wat mee wilt, moet je alles dus weer helemaal opnieuw uit gaan pluizen. Nu weet ik dat dat een erg taaie klus is.”