Een nieuw - relatief onbekend - product op de markt zetten: hoe val je op én zorg je ervoor dat kopers weten wat het is? Zet je zonnebril maar op, want om de verpakking van Wochi Mochi kun je niet heen!

De uitdaging
Maak kennis met de wereld van mochi: Japanse gevulde balletjes van rijstdeeg. In dit geval met een kern van ijs. Een snack die in Nederland steeds populairder wordt, maar bij het grote publiek nog relatief onbekend is. Hoe zet je dit op de markt? Onze klant ging deze uitdaging aan en schakelde onze hulp in. De vraag? Ontwikkel een visuele branding met bijbehorende verpakkingen voor het merk Wochi Mochi. De eisen? Zorg dat de koper snapt wat het is. En zorg voor stopkracht bij het ijsschap. Grenzen? Die waren er niet. Qua creativiteit mogen we los gaan: de natte droom van elk bureau!
Brummers, aan de slag! Hoe maak je verschil bij een van de meest kleurrijke en drukke schappen? En zorg je ervoor dat kopers snel doorhebben wat je verkoopt?
De oplossing: Kaomoji
Als oplossing creëerden we niet alleen een oogverblindend (mooi) design: we creëerden een wereld. Een wereld van vrolijke kleuren geïnspireerd op de kleurrijke Japanse straatcultuur, gecombineerd met Kaomoji: Japanse emoticons, waar er ruim 1000 van bestaan. Uiteindelijk werden er vier varianten ijsmochi geboren: Coconut pineapple, Chocolate Salted Caramel, Vanilla Strawberry en Lime Raspberry. Bij de totstandkoming van de verpakkingen deden we een concurrentieanalyse en keken we hoe onze design in het huidige schap zouden scoren. Tevreden? Yes! Een verpakking waar je niet omheen kunt.
Deze elementen zorgen voor een oogverblindende visuele branding:
- De mochi: laat zien hoe je je voelt! De mochi laten vanzelf hun innerlijk al zien, door hun transparantje jasje van rijstdeeg. Ze maken een statement en toveren een lach op je gezicht. Ze hebben elk een andere karakter en dagen de koper uit zichzelf (meer) te laten zien en zich te onderscheiden. En zeg nou eerlijk: ze zijn natuurlijk onwijs schattig! Hun lichaam bestaat uit een gefotografeerde mochi, om zo duidelijk het product te laten zien.
- Logo: naar dit logo moet je twee keer kijken en dat is precies wat wij willen! Het logo bestaat uit verschillende vormen en texturen, is er in verschillende kleuren (van het Wochi Mochi kleurpallet) en is van meerdere kanten te lezen. De verschillende, wiebelige vormen vertegenwoordigen de verschillen tussen mochi én mensen. Een logo met een klein statement dus.
- Felle kleuren: Je kunt er niet omheen. Een van de belangrijkste elementen van de brand identity van Wochi mochi. Een kleurpallet van zes knallende kleuren, die ook gebruikt worden om de verschillende smaken Mochi te laten zien. Daarnaast is er maar een regel: grote contrasten! Dit geeft het merk de bold, fun uitstraling waar je meteen vrolijk van wordt.
- Branding & Merchandise: voor Wochi Mochi hebben we een uitgebreid brandbook ontwikkeld. Van social media tot aan fotografie en van typografie tot aan de tone of voice: in dit brandbook staat alles omschreven. Een feestje om te maken! Daarnaast hebben we flitsende merchandise ontworpen waar wij onszelf al in zien lopen. Een hoodie voor elke Brummer graag!

Het resultaat
Inmiddels liggen de verpakkingen van Wochi Mochi o.a. bij de AH in de schappen. Het design van de verpakking is in de running voor een Pentaward. Ja, je leest het goed: we zijn door naar de volgende ronde. Fingers crossed!

Een prijswinnend design
Ons design voor Wochi Mochi heeft de NLPA Runner up Award gewonnen in de categorie Food Houdbaar. Benieuwd naar het jurycommentaar? Hier komt ‘ie:
"Van deze verpakking word je blij. Het is optimistisch, vrolijk, leuk gedaan en spreekt aan qua kleuren. De hiërarchie in de namen heeft iets chics en de letters zijn op meerdere manieren te lezen. Het font is interessant en de kleuren en het logo zijn cool. Ook over het gebruik van 2 monomaterialen en wit plastic is de jury positief.
Verder is er een duidelijke hiërarchie tussen het merk, de smaak en de uitleg. De diverse smaken zijn goed uitgelegd en consistent doorgevoerd. De combinatie van fotografie en illustratie vindt de jury leuk en sterk. De foto’s zijn goed en het ziet er lekker uit. De typo is zorgvuldig gemaakt en goed leesbaar. Door de schaduw krijgt het design een gelaagdheid en komt het tot leven. In deze verpakking zit veel liefde en aandacht. Knap gedaan.
De inzending is runner-up, omdat het te druk oogt. De jury vindt het jammer dat er niet meer keuzes zijn gemaakt. Het is too much qua design en informatie. Dat maakt van deze inzending runner-up en geen winnaar."